Witajcie,
dzisiaj mamy dla Was przepyszne kruche ciasteczka, które zrobiły furorę wśród naszych rodzin i znajomych. Nie są bardzo słodkie (zasługa czekolady deserowej) i przyjemnie chrupią (dzięki orzechom). Jeśli wolicie słodsze wypieki, możecie dodać więcej cukru, lub użyć mlecznej czekolady:) Próbujcie do woli, modyfikujcie, aż znajdziecie swój idealny smak:) Robi się je szybko, dlatego możecie przygotować więcej ciasta i przechowywać w zamrażalce do następnej okazji:) Przepis pochodzi z tej strony.
dzisiaj mamy dla Was przepyszne kruche ciasteczka, które zrobiły furorę wśród naszych rodzin i znajomych. Nie są bardzo słodkie (zasługa czekolady deserowej) i przyjemnie chrupią (dzięki orzechom). Jeśli wolicie słodsze wypieki, możecie dodać więcej cukru, lub użyć mlecznej czekolady:) Próbujcie do woli, modyfikujcie, aż znajdziecie swój idealny smak:) Robi się je szybko, dlatego możecie przygotować więcej ciasta i przechowywać w zamrażalce do następnej okazji:) Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
120g miękkiego masła
80 g drobnego cukru
1 jajko
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 tabliczka czekolady deserowej
50g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Masło i cukier utrzyj mikserem. Dodaj do nich jajko i ponownie wymieszaj.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj do masy, mieszając łopatką. Na koniec wmieszaj posiekane orzechy włoskie i połamaną na drobne kawałki czekoladę.
3. Z powstałej masy formuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układaj na blasze w ok 5 cm odstępach.
4. Piecz przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Nasze oceny:
Basia: genialne ciastka, ładnie rosną i są bardzo kruche. Wszystkie
znajome w pracy są nimi zainteresowane i wymieniają się przepisem.
Polecam. Moja ocena: 10/10.
Julka: Smaczne i proste ciastka. Następnym razem dałabym jednak trochę więcej cukru. Moja ocena: 7/10.
Pieguski! :) Wyglądają super :) A ja wracam do blogowania (;
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kruche przyjemności, ja robiłam też z czekoladą i dodatkowo z masłem orzechowym(z tygodnia amerykańskiego w lidlu),pycha:)
OdpowiedzUsuń